Přeskočit na hlavní obsah

Návod na ponožky od prstů nahoru - I.díl



Dnes mám pro vás I. díl návodu na pletení ponožek od prstů nahoru v jednom kuse na kruhových jehlicích, tedy tak, jak je pletu já. Tento způsob se mi zatím osvědčil nejvíc. Je jednoduchý, pata se plete, když  k ní dojdete, nic nedoplétáte ani nezašíváte a téměř ani nepočítáte, takže skutečně doporučuji i pro začátečnice.

materiály: 300-400m ponožkové příze (v aj sock nebo fingering, ale lépe s přídavkem nylonu, pak ponožky déle vydrží) většinou je to jedno 100g klubko. Ale něco vám zbyde, podle velikosti ponožek. 

1x kruhové jehlice velikosti 2mm (můžete použít i větší, pokud vám to vyhovuje lépe, jen bude pravděpodobně třeba upravit počet ok podle podle popisu níže). Můžete použít i ponožkové jehlice, ale budete mít pravděpodobně problém při nahazování ok, protože tyto jehlice jsou nepružné. Mně osobně se lépe nahazuje na kruhovky, ale záleží to samozřejmě na vás. Používám jehlice 80 nebo 100cm dlouhé.

2 -4 značítka (můžete místo nich použít kousek jinak barevné příze), budete si potřebovat označit 2, lépe však 4 místa (aspoň napoprvé, aby jste se nepopletly). Návod píšu polopaticky i pro začátečnice, pokud jste už zkušenější a víte, že se nepopletete, značítka můžete samozřejmě vynechat. 

velikost: návod je na průměrnou ženskou nohu (mám vel. 38, nemám žádné atypické kotníky aj.) 

Pletu od prstů nahoru. Na kruhových jehlicích. Celou ponožku včetně paty na jeden zátah bez sešívání. Nejdříve jednu ponožku, pak druhou, ALE můžete plést i dvě najednou. K tomu vám může vám pomoct kniha od Mellisy Morgan-Oakes 2-at-a-Time Socks. Vyšla i v češině pod názvem Pleteme dvě ponožky najednou (od špičky).


Základ je nahodit celkem 24 ok, 12 ok na každou jehlici. Používám tento postup:

Na vrchní jehlici nejprve uděláme počáteční smyčku. Při tom si necháme koneček dlouhý asi 20cm (ne jako já na obrázku, kde jsem schválně pro ukázku nechala kratší).


Jehlice dáme k paralelně k sobě. Uzlík bude na té vrchní jehlici a koneček příze směřuje nahoru. Koneček budeme mít zajištěný za ukazováčkem, pracovní nit za palcem. S konečkem uděláme první smyčku zespoda spodní jehlice a protáhneme mezi jehlicemi.



Druhé oko uděláme tak, že spodní (pracovní) nit pomocí palce přetáhneme svrchu přes vrchní jehlici zase doprostřed mezi jehlice (čím vytvoříme oko). 



Pak zase nahodíme na spodní jehlici konečkem příze.


Takto střídáme vrchní nit na spodní jehlici, spodní nit na horní jehlici, až dokud nemáme na každé jehlici 12 ok. Tady na obrázku je koneček moc krátký, nevyšlo by mi to, vy musíte začít s delším.


Zespoda práce budete mít ve výsledku dvě řady bouliček. Pamatujte, že vaše poslední oko musí být nahozeno na spodní jehlici (počáteční smyčka se počítá jako první oko).



Když máme nahozeno 12 ok na každé jehlici, jehlice přetočíme hroty doprava a vytáhneme spodní jehlici a můžeme začít plést. Nejprve horní řadu, pak otočíme a pleteme spodní. Tak upleteme 1. řadu.



Dále si vložíme značítka a budeme přidávat oka až na požadované množství. Pro sebe přidávám až na 60ok (30 na každou jehlici). Množství si ale můžete přizpůsobit podle své velikosti. Kvůli pletení paty je vhodné mít číslo dělitelné 3 (takže třeba 27,30, 33, 36 atd.)


Další řada tedy bude vypadat takto: (první jehlice)
1 hladce, vložíme značítko 1 oko rozpleteme na dvě, pleteme hladce k poslednímu oku na této jehlici, toto poslední oko rozpleteme na dvě, (druhá jehlice) zopakujeme postup z první jehlice. Tzn. vždy přidáváme celkem 4 oka během řady.

2.řada: pleteme hladce.

Tyto dvě řady střídáme, pokud nemáme daný počet ok.



Dále pleteme hladce až k začátku paty. Patu budeme začínat u kotníku viz obrázek. Aby ponožka potom dobře seděla, je vhodné aby byla o něco menší než je ve skutečnosti noha. Proto když budete doplétat k místu, odkud budeme začínat patu, pleteninu trochu natahujte. Není dobré, aby tady byla ponožka volná!



Pletení paty vám zde popíšu zase příště. 




Komentáře

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kolik příze potřebuji na šátek, svetr aneb anglické dělení přízí

Pokud se nějakou dobu pohybujete po internetu, jistě jste si všimli, že v prostředí na západ od nás se příze nepopisují všeobecnými označeními typu střední síla, tenká, klasická atd, ale že se dělí podle jasně daných kritérií do několika kategorií. Tyto kategorie vám můžou pomoct s tím, jakou přízi použít na jaký výrobek, jaký bude mít příze vzorek (kolik ok), jaké k ní potřebujete jehlice, kolik této příze budete potřebovat, ale i třeba jak dlouho vám bude pletení trvat. Skutečně toto vše vyčtete jen z pouhého pohledu na název kategorie. Pojďme si tedy povědět, jak na to. Základní rozdělení je následující (v aj se toto nazývá Standard Yarn Weight System). Berte prosím tabulku jako orientační, tak jak jsem se s rozdělením nejčastěji setkala já. Jsou i jiné, podrobnější, taky se mírně liší systém anglický od amerického a podobně. Pro základní přehled však takto postačuje. název vhodná na metráž na 100g

Návod na pletenou čepici pro muže

Nevím jak váš muž, ale ten můj neustále ztrácí čepice. Pak dostane rýmu a je často protivný. Navíc je v čapkách docela vybíravý. Čepice nesmí mít pokud možno žádný "rádoby" módní vzor a hlavně musí být černá. Abych předešla domácí neshodě, naučila jsem se plést super jednoduché a rychlé pánské čapky.  Návod si můžete přečíst níže.  materiály: cca 130m středně silné příze (takové, co má na 100g asi 180-200m), já např. používám Limu od Dropsu 2 přadena jehlice: 4mm kruhové nebo ponožkové (na kterých se vám líp plete dokola) vzorek: 20ok na 10cm pleteno vzorem 2hladce x 2 obratce výsledná velikost: cca 25cm výška, šířka cca 50-57cm (čepice se hodně natáhne, z mé zkušenosti jde na hlavu jak 54cm tak 58cm v obvodu) Nahodíme 88ok. Spojíme pro pletení dohromady a na začátek si můžeme vložit značítko. Bude se nám pak lépe hledat, kde začít tvarování vršku čepice. Řada 1: Pleteme žerzej 2x2 : 2 hladce, 2 obratce – opakujeme až do konc

Svetry zadarmo

Tedy ne svetry, ale návody na svetry. Často dostávám dotazy, kde že se dají sehnat návody na ty krásné svetry, co pletu. Nejlépe zadarmo. Bohužel vás musím zklamat, většinu svetrů, co mám, jsem pletla z placených návodů, které jsem si zakoupila na Ravelry. Návody na svetry zdarma se sehnat dají a je jich hodně. Jde o to, aby ty svetry pak nevypadaly jako pytle ze 70. let, což tak většinou bývá. Našla jsem proto několik míst, kde se často dají sehnat návody na svetry moderní, pěkně vypadající, které odpovídají velikosti modelky a návod je srozumitelně napsaný. Návody jsou samozřejmě v angličtině.  Myslím, že plést podle aj návodu zvládnete, bývají totiž dost polopatické, kde každá řada je detailně rozepsána. Američanky většinou nejsou milovnicemi složitých tabulek, a o každé chybě se hned na diskuzním fóru mnoho mluví. Nahoru na lištu vám ještě příště přidám seznam pletařských značek a odkazů na návody a tutorialy, který budu postupně doplňovat. Nejdříve projdeme Ravelry, protože