Přeskočit na hlavní obsah

Praní výrobků z ručně předené příze a vlněných výrobků obecně

Už se mi párkrát stalo, že se zákaznicím líbily moje příze s tím, že jsou velmi jemné nebo krásně barevné, bohužel však „ o ně musí být strašně složitá péče a navíc prát v ruce je hrozně zdlouhavé a obtížné“. Dovolte mi, abych vás vyvedla z tohoto omylu. Péče o vlněné výrobky v dnešní době opravdu není nijak složitá ani zdlouhavá.




Nejprve pár základních faktů:

Vlna je přirozeně antibakteriální. Vlákno je totiž antistatické, takže nepřitahuje prach s nečistotami a bakteriemi. Proto své vlněné výrobky stačí prát jemněji a s menším použitím prášku.

Vlna odpuzuje špínu. Vlněné vlákno má totiž zvláštní vnější vrstvu, která pomáhá zabránit absorbci skvrn. Takže stačí prát méně často než běžné bavlněné nebo umělé oblečení.

Vlna se přirozeně natahuje a je prodyšná, což znamená, že si zachovává svůj „nový vzhled“ po delší dobu. Tudíž i ruční praní je záležitost jen několika minut.



Pokud se jedná o přízi průmyslově předenou, máte dvě možnosti. Jednak ruční praní, které vám popíšu níže. Jednak prát v pračce. Každá pračka má dnes už jemný vlněný program. Osobně mám ráda třeba čistou vlnu z Holstu nebo přízi Donegal. Výrobky z těchto přízí jsem prala v pračce na vlněný program s teplotou 30°C na nejnižší možné máchání (u mé pračky je to 400 otáček). Z nedostatku jiných možností jsem použila běžný prací prášek, ale asi 1/3 běžného množství. Oblečení vyšlo krásně čisté a bez nejmenší známky plstění nebo jiných vad. Nechávám pak uschnout volně rozložené na podložce.



Raději ještě zdůrazním, že v žádném případě u vlněných výrobků nepoužívám sušičku a také nikdy nepřidávám k praní aviváž. Ta totiž vlněné vlákno spolehlivě zničí.



Naopak pokud máte pletené výrobky z tzv. Superwash vlny (typicky třeba ponožky) klidně použijte v pračce běžný program (pouze bych snížila teplotu na max 40;C) a také klidně můžete tyto výrobky sušit v sušičce. Dělám to tak běžně také. Ponožky se pak sušením jakoby nafouknou a oka vypadají pěkně rovnoměrně a hezky už na první pohled.



Pro výrobky z ručně předených přízí (nebo výrobků z průmyslových, ale čistě merinových přízí) doporučuji pouze ruční praní. Je to záležitost 10 minut a jistě to již znáte. Napusťte si do umyvadla vlažnou vodu (osobně klidně napouštím takovou, co pocitově připadá jako teplá tzn, že musí mít aspoň těch 30°C). Do lázně nalijte trochu šetrného pracího prostředku. Sama používám např. obyčejný Ecover na nádobí nebo přírodní mýdlo nebo pokud máte, tak nějaký přípravek přímo určený na praní vlny. Vlněný výrobek namočte celý a pořádně. Někdy se na visačce dozvíte, že výrobek nesmíte nechat celý nasáknout (angl. „Don´t let the garment soak“). To je ovšem podle mé zkušenosti chyba, protože když výrobek nenamočíte, jak by pak mohl být čistý?? Podle mně se tím výrobce jen chrání před případnými hromadnými reklamacemi svého výrobku. Namočit ho prostě musíte, ale nemusíte se bát, vlna to určitě přežije.



Výrobek necháte v lázni 10 minut. Můžete trochu promáchnout nebo promačkat. Pak vyndáte, vyždímete, zabalíte do ručníku a v něm vysušíte. Pak necháte usychat volně rozložený na podložce. Opět osobně nechávám uschnout asi den z toho nejhoršího a pak na třeba na hodinku převěsím přes topení. A to je celé.

Vlněné výrobky se ukládají poskládané do skříně, nevyvěšují se na ramínka. Tak by se totiž mohly vytahat a svetry by ztratili svůj tvar.



Pro lepší (mnohem lepší!) vzhled ještě můžete své pletené či háčkované výrobky vypnout pomocí speciálních drátů nebo napínáků. Stejně poslouží i běžné špendlíky:)

Pokud by se vám stalo, že si vlněný výrobek znečistíte nějakou skvrnou, např. od kávy a podobně, je možné zkusit ji odstranit např. eucalyptovým olejíčkem.

Ráda bych ještě doplnila, že skutečně není potřeba své pletené výrobky prát po každém použití, tak jak jsme zvyklé např. u bavlny nebo umělin. Vlněné výrobky peru maximálně dvakrát za sezonu a některé ani to ne. Po nošení někdy stačí (a doporučuji to) je pouze vyvětrat na čerstvém vzduchu.


Co to je superwash?
Poslední informace se týká tzv. superwash vlny. Zjednodušeně se jedná o vlnu, která byla zpracována určitým chemickým procesem, aby se dala prát v pračce. Přírodní neošetřená vlna má kolem vlákna šupiny, které se o sebe třou, což způsobuje plstění. Typicky se superwash vlna používá např. na ponožky. 

  

Komentáře

  1. Nevadí vlněným věcem ledová voda při napouštění pračky? V domečku nám teče hodně studená, tzn. při praní i následném máchání se napustí ledová a pak se ohřeje na těch 30 pro praní. Zatím jsem neměla odvahu. Hezký den ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono vlně nevadí samotná studená nebo střídání teplot, ale střídání teplot spojené s mechanickým tlakem. Takže pokud pračka napustí, pak ohřívá, pak začne s praním, tak to podle mě problém není. Jinak taky používáme studniční vodu, která je velmi studená. Jak jsem psala Donegalu ani Holstu se nestalo vůbec nic. Pokud se jedná o ty velmi jemné (merinové) americké Malabriga nebo Manos a podobné značky, tak tam určitě doporučuji spíše to ruční praní.

      Vymazat
  2. Já nemám odvahu dát své vlněné vesty do pračky. Peru je tak jenom v ruce, a když je nechám odmočit, tak z nich špína pustí a jsou zase čisté. Praní je sice trochu pracnější, ale mám tak jistotu, že si vesty nezničím :-) .

    OdpovědětVymazat
  3. Také peru své vlněné obleční pouze ručně. Sice už jsem jednou prala na 30, ale ručně je to jistotka.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kolik příze potřebuji na šátek, svetr aneb anglické dělení přízí

Pokud se nějakou dobu pohybujete po internetu, jistě jste si všimli, že v prostředí na západ od nás se příze nepopisují všeobecnými označeními typu střední síla, tenká, klasická atd, ale že se dělí podle jasně daných kritérií do několika kategorií. Tyto kategorie vám můžou pomoct s tím, jakou přízi použít na jaký výrobek, jaký bude mít příze vzorek (kolik ok), jaké k ní potřebujete jehlice, kolik této příze budete potřebovat, ale i třeba jak dlouho vám bude pletení trvat. Skutečně toto vše vyčtete jen z pouhého pohledu na název kategorie. Pojďme si tedy povědět, jak na to. Základní rozdělení je následující (v aj se toto nazývá Standard Yarn Weight System). Berte prosím tabulku jako orientační, tak jak jsem se s rozdělením nejčastěji setkala já. Jsou i jiné, podrobnější, taky se mírně liší systém anglický od amerického a podobně. Pro základní přehled však takto postačuje. název vhodná na metráž na 100g

Návod na pletenou čepici pro muže

Nevím jak váš muž, ale ten můj neustále ztrácí čepice. Pak dostane rýmu a je často protivný. Navíc je v čapkách docela vybíravý. Čepice nesmí mít pokud možno žádný "rádoby" módní vzor a hlavně musí být černá. Abych předešla domácí neshodě, naučila jsem se plést super jednoduché a rychlé pánské čapky.  Návod si můžete přečíst níže.  materiály: cca 130m středně silné příze (takové, co má na 100g asi 180-200m), já např. používám Limu od Dropsu 2 přadena jehlice: 4mm kruhové nebo ponožkové (na kterých se vám líp plete dokola) vzorek: 20ok na 10cm pleteno vzorem 2hladce x 2 obratce výsledná velikost: cca 25cm výška, šířka cca 50-57cm (čepice se hodně natáhne, z mé zkušenosti jde na hlavu jak 54cm tak 58cm v obvodu) Nahodíme 88ok. Spojíme pro pletení dohromady a na začátek si můžeme vložit značítko. Bude se nám pak lépe hledat, kde začít tvarování vršku čepice. Řada 1: Pleteme žerzej 2x2 : 2 hladce, 2 obratce – opakujeme až do konc

Svetry zadarmo

Tedy ne svetry, ale návody na svetry. Často dostávám dotazy, kde že se dají sehnat návody na ty krásné svetry, co pletu. Nejlépe zadarmo. Bohužel vás musím zklamat, většinu svetrů, co mám, jsem pletla z placených návodů, které jsem si zakoupila na Ravelry. Návody na svetry zdarma se sehnat dají a je jich hodně. Jde o to, aby ty svetry pak nevypadaly jako pytle ze 70. let, což tak většinou bývá. Našla jsem proto několik míst, kde se často dají sehnat návody na svetry moderní, pěkně vypadající, které odpovídají velikosti modelky a návod je srozumitelně napsaný. Návody jsou samozřejmě v angličtině.  Myslím, že plést podle aj návodu zvládnete, bývají totiž dost polopatické, kde každá řada je detailně rozepsána. Američanky většinou nejsou milovnicemi složitých tabulek, a o každé chybě se hned na diskuzním fóru mnoho mluví. Nahoru na lištu vám ještě příště přidám seznam pletařských značek a odkazů na návody a tutorialy, který budu postupně doplňovat. Nejdříve projdeme Ravelry, protože